Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Zupa – krem z soczewicy
Składniki:

3/4 szkl. soczewicy
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2 ząbki czosnku
puszka pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
liść laurowy
ziele angielskie
kostka warzywna
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
sól, pieprz
szczypta cynamonu
łyżka masła

Przygotowanie:

Na łyżce masła podsmażamy pokrojona w kosteczkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodajemy starta na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę – chwilkę podsmażamy.
Następnie dodajemy soczewice – chwile podsmażamy.
Zalewamy ok. 1 litrem bulionu warzywnego, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie – gotujemy ok 15 minut.
Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Wyciągamy z zupy liść laurowy i ziele angielskie. Dodajemy garść posiekanej natki pietruszki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy ok 10 minut. Dodajemy pieprz i sól do smaku oraz szczyptę cynamonu.
Miksujemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation