Kuchnia

pieczenie ciast,

ciasto z ciepłymi lodami
Składniki na formę 25x30 cm (12 porcji):



* ok. 20 herbatników

* 12 ciepłych lodów w czekoladzie

* 300 ml śmietany kremówki

* 800 g waniliowego serka homogenizowanego

* 1 galaretka cytrynowa

* 2 łyżki żelatyny

* 2 galaretki pomarańczowe



Spód formy wykładamy herbatnikami.

Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuszczamy w 450 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Kremówkę ubijamy a następnie miksując na wolnych obrotach stopniowo dodajemy do niej serek waniliowy i tężejącą galaretkę. Lekko tężejącą masę przelewamy na herbatniki a następnie delikatnie wciskamy w nią lody. Wierzch lodów delikatnie polewamy masą serową, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki.

Galaretki pomarańczowe rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, a następnie całkowicie przestudzone wylewamy na zastygnięte ciasto.

Ciasto chłodzimy w lodówce przez całą noc.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation