Kuchnia

pieczenie ciast,

ciasto drożdżowe (patrz: przepis podstawowy) 800 g
skórka pomarańczowa 40 g
rodzynki 50 g
Masa makowa:
mak suchy 200 g
miód 240 g
masło 20 g
cynamon mielony 1 g
orzechy włoskie 60 g
esencja makowa 1 ml
jajka 3-4
cukier wanilinowy 25 g
domowy lukier (patrz: przepis podstawowy) 300 g


Mak niebieski gotować ok. 40 min. na wolnym ogniu - aż ziarenka będą miękkie, i dadzą się rozetrzeć w placach. Odcedzić mak, wystudzić, zemleć przez maszynkę z sitkiem do maku.

Do zmielonego maku dodać: skórkę pomarańczową, miód pszczeli wielokwiatowy, jajka, laskę wanilii, masło klarowane, cynamon mielony, esencję makową i zmielone orzechy włoskie.

Rozwałkować placek ciasta drożdżowego. Nałożyć mak i rozprowadzić po cieście. Zwinąć makowiec. Zawinąć w papier do pieczenia, bądź upiec w foremce. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Po wystygnięciu polać lukrem i posypać bakaliami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation