Kuchnia

pieczenie ciast,

KULINARNE WYSKOKI: Strucla z budyniem i orzechami.
http://kulinarnewyskoki.blogspot.ie/2013/10/strucla-z-budyniem-i-orzechami.html
Składniki: na jedną struclę.

- 3.5 szklanki mąki + do podsypania
- 2/3 szklanki maślanki
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
- 80 g masła

Maślankę wyciągnąć kilka godzin wcześniej z lodówki. Do miski albo garnka wlać 2/3 szklanki maślanki. Naczynie włożyć do innego z ciepłą wodą, aby trochę "podgrzać" maślankę. Nie można tego robić bezpośrednio na ogniu, bo maślanka się zwarzy.

Do letniej maślanki dodać pokruszone drożdże, 1/2 łyżeczki cukru i 1 łyżeczkę mąki. Zamieszać i odstawić na ok. 10 minut. Drożdże po tym czasie powinny zacząć pracować.

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dodać cukier, jajka, żółtko, sok z cytryny i maślankę z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto.

Masło roztopić i przestudzić. Dodać do ciasta, jak już będzie dość elastyczne. Wyrabiać dalej, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta. Im dłużej , tym lepiej. Ciasto powinno odchodzić od ręki.

Włożyć do miski wysmarowanej delikatnie olejem, aby się nie kleiło. Przykryć ściereczką albo folią spożywczą. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h 30 minut - tak, aby podwoiło swoją objętość.


Nadzienie:

- 1 budyń waniliowy
- 400 ml mleka
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego albo cukier waniliowy

- 60- 70 g orzechów włoskich - posiekanych

Odmierzyć 350 ml mleka i zagotować razem z cukrem.

W 50 ml rozmieszać budyń, ekstrakt waniliowy i żółtko. Dobrze roztrzepać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę. Zmniejszyć ogień na bardzo mały i energicznie mieszać, aby nie powstał grudki.

Odstawić do przestudzenia. Wierzch należy przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch, przy stygnięciu. Warto przy studzeniu wymieszać budyń od czasu do czasu

Jeśli przy mieszaniu zimnego budyniu pojawią się grudki, wystarczy wtedy go zmiksować blenderem.


Składanie:

Ciasto drożdżowe rozwałkować na prostokąt o długości ok. 40 cm i szerokości 25 cm. Najlepiej dopasować do własnej keksówki.

Na cieście rozsmarowujemy budyń i posypujemy orzechami. Zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Lekko dociskamy.

Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Umieszczamy w niej struclę. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

Struclę można posypać kruszonką. Ja wierzch przecięłam wzdłuż, ale wtedy budyń wydostał się do góry. Lepiej nie nacinać, bo później te nacięcia opadną lekko na dół - taka moja rada :)

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Struclę pieczemy przez 40-45 minut, aż nabierze złotego koloru.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation