Kuchnia

Przepisy, inspiracje kuchenne

Retro deser cherry coke

- 300 ml napoju Coca-Cola
- 1 jajko
- 60 g brązowego cukru
- 25 g masła
- 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
- 100 g mąki
- szczypta soli
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wydrylowanych wiśni w zalewie (do deserów)
- 70 ml zalewy z wiśni
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 40 g białego cukru
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g sera mascarpone



Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Coca-Colę przelewamy do rondla i gotujemy przez około 15 minut.W tym czasie do drugiego garnka wlewamy zalewę z wiśni, dodajemy skrobię kukurydzianą i 1 łyżkę białego cukru i całość gotujemy stale mieszając, aż nabierze konsystencji gęstego kisielu.

W trzecim garnuszku podgrzewamy kremówkę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Wkładamy do lodówki do szybkiego ostygnięcia.

Z gotowej gorącej Coca-Coli 3 łyżki dodajemy do otrzymanej masy wiśniowej razem z wydrylowanymi owocami i mieszamy razem. Odstawiamy do ostygnięcia.

Brązowy cukier ucieramy z jajkiem, aż potroi swoją objętość. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło rozpuszczamy w rondlu i łączymy z kakao. Do utartego jajka, stale mieszając dodajemy stopniowo, naprzemiennie: 75 ml zredukowanej Coca-Coli, mąkę oraz kakaowe masło. Gotową masę przekładamy do 4 foremek na muffinki i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 12 minut (do suchego patyczka). Gotowe muffiny ostawiamy do ostygnięcia.

Z lodówki wyjmujemy czekoladową śmietankę, dodajemy 5 łyżek Coca-Coli, pozostały cukier i całość miksujemy dość długo na puszystą masę. Pod koniec dodajemy mascarpone i mieszamy, aż do połączenia składników.

Do pucharków nakładamy kolejno: warstwę pokruszonych muffinków, krem czekoladowy, masę wiśniową, ponownie pokruszone muffinki, które skrapiamy odrobiną pozostałej Coca-Coli i raz jeszcze masę wiśniową i krem czekoladowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation