Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Kotlety sojowe po grecku

Składniki:
- opakowanie kotletów sojowych (100g)
- 4-5 marchwi (raczej większych)
- 1 duża cebula
- 1 mała pietruszka
- nieduży kawałek selera
- 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oleju + olej do smażenia kotletów
- mąka
- sól, pieprz
- bulion

Kotlety sojowe gotujemy w bulionie. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy zmięknie dodajemy startą marchew, pietruszkę i selera. Podlewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy łyżeczkę soli i dusimy pod przykryciem. W międzyczasie obsmażamy z obu stron kotlety sojowe uprzednio obtoczone w mące. Najlepiej zrobić to zaraz po wyciągnięciu z bulionu, wtedy wyjdą najbardziej soczyste. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze chwilę. W szklanym naczyniu układamy warstwami na przemian duszone warzywa i kotlety sojowe. Odstawiamy na parę godziny, żeby kotlety „nasiąknęły” warzywami.

Przepis pochodzi ze strony:
http://vegelicious.net/2009/12/kotlety-sojowe-po-grecku/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation