Kuchnia

papu

Gozleme

Gozleme
Gozleme to popularne w Turcji płaskie chlebki, a może raczej placki z nadzieniem smażone na patelni i podawane na ciepło. Chociaż i na zimno są smaczne, to na ciepło smakują znacznie lepiej. Polecam zrobić jeszcze do nich jeszcze sos jogurtowo-czosnkowy i w nim maczać chlebek. Wtedy danie jest jeszcze lepsze.

Placki przygotowuje się z ciasta drożdżowego, które podczas smażenia lekko wyrasta i robi się puszyste. Farsz ze szpinaku i fety uzyskuje ciekawy aromat dzięki dodatkowi kilku listków mięty.



gozleme



Przepis z książki "Wypieki" Anneki Manning podaję z moimi zmianami.



Składniki (na 4 duże chlebki)

na ciasto:

450 g (3 szklanki) mąki pszennej
42 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
125 ml (1/2 szklanki) letniej wody
1/2 łyżeczki soli
160 ml (2/3 szklanki) letniego mleka
1 łyżeczka oliwy do posmarowania miski
na nadzienie:

1 duża cebula, drobno posiekana
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
100 g świeżych liści szpinaku, grubo posiekanych
2 łyżki drobno posiekanej mięty
100 g sera ricotta
200 g fety, pokruszonej lub pokrojonej w kostkę



Przygotowanie ciasta:
mąkę wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżeczką cukru i zalać letnią wodą. Palcami wyrobić zaczyn. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodać resztę składników i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Uformować je w kulę i włożyć do posmarowanej oliwą miski. Przykryć i odstawić w cieple miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.


W tym czasie przygotować nadzienie:
na sporej patelni rozgrzać oliwę, dorzucić cebulę i smażyć przez około 5 minut, nie dopuszczając do zrumienienia. Następnie dodać posiekany drobno czosnek, paprykę w proszku oraz pieprz cayenne i smażyć wszystko przez minutę, od czasu do czasu mieszając. Dodać szpinak i smażyć dalej, aż listki stracą jędrność. Wtedy farsz przełożyć do miski, dodać posiekaną miętę i wymieszać. Ostudzić.

W oddzielnej misce połączyć ricottę i fetę.



Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 20x34 cm, mniej więcej grubości 3 mm. Na połowie każdego prostokąta rozłożyć nadzienie szpinakowe, zachowując centymetrową odległość od brzegu ciasta, posypać serami. Następnie przykryć drugą połową ciasta i zlepić brzegi.

Dużą patelnie mocno rozgrzać, posmarować niewielką ilością oliwy, kłaść po jednym placku i smazyć po około 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.

Usmażone gozleme przełożyć na talerz, odczekać kilka minut i przekroić. Od razu podawać.
Z sosem czosnkowym lub sokiem z cytryny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation