Kuchnia

kuchnia

Muffinki śródziemnomorskie
Składniki potrzebne do zrobienie muffinek śródziemnomorskich:

Składniki suche:

2 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka soli,
pół słoiczka oliwek (około 20 sztuk),
8 - 10 suszonych pomidorów z oliwy,
15 dag sera żółtego,
1 łyżka świeżych posiekanych ziół lub 1 łyżeczka suszonych (bazylia, tymianek, oregano),

Składniki mokre:

2 jajka,
¾ szklanki mleka,
½ szklanki oliwy (ja używam tej z suszonych pomidorów),
3 łyżeczki musztardy,
1 łyżeczka chrzanu.


Sposób przygotowanie muffinek śródziemnomorskich:

Oliwki kroję „na cztery”, suszone pomidory w kostkę, ser ścieram na tarce o grubych oczkach, siekam zioła. W małej misce mieszam składniki mokre, w dużej misce składniki suche razem ze wszystkimi dodatkami. Łączę zawartość obu misek i mieszam łyżką przez chwilę do połączenia składników. Wykładam cisto do foremek na muffinki i piekę przez około 20 - 25 minut w rozgrzanym do temperatury 180oC piekarniku. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy muffinki na pewno są już gotowe. Wyjmuję muffiny śródziemnomorskie z piekarnika i przez chwilę studzę na kratce. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation