Kuchnia

kuchnia

Młoda kapusta z klopsikami
kapusta:

główka młodej kapusty
kawałek surowego wędzonego boczku ok 150 g
3 cebulki dymki
2 pomidory
pęczek koperku
3 łyżki oleju
sól
pieprz świeżo zmielony
liść laurowy
2 ziela angielskie

klopsiki

500 g mielonego mięsa z indyka lub woł-wp
cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
szczypta soli
łyżeczka czerwonej papryki ostrej
natka pietruszki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju



Kapusta: Boczek pokroić w kostkę i wytopić na patelni na skwarki. Cebule pokroić w kostkę, pomidory sparzyć i obrać ze skórki, drobno pokroić. Cebule dodać do boczku, podsmażyć aż się zeszkli. Kapustę poszatkować niezbyt drobno i dodać do garnka z rozgrzaną oliwą. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, z dodatkiem ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu, soli. Można podlać odrobiną wody. Co jakiś czas mieszać, żeby się nie przypaliła. Kiedy kapusta lekko zmięknie dodać pomidory, posiekany koperek, wymieszać wszystko razem dokładnie. Dusimy razem około 10 minut. Jeżeli kapusta puści zbyt dużo wody to możemy garnek odkryć, aby odparowała. Na koniec jeszcze raz sprawdzamy smak i doprawiamy np pieprzem.

Klopsiki: Cebule posiekać bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce połączyć mięso, cebulę, czosnek, pieprz, sól, paprykę, koncentrat i posiekaną pietruszkę. Dobrze wymieszać i uformować z masy male klopsiki. Rozgrzać olej na patelni i usmażyć porcjami klopsiki aż się zrumienienia.

Wyjąć i przełożyć do garnka z kapustą. Wymieszać wszystko i pogrzać razem ok 5 minut. Jeśli danie jest za mało pomidorowe można dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego. Posypać koperkiem.


You might also like:
Tagliatelle z klopsikami
Kapusta młoda smażona z boczkiem
Curry z klopsikami z indyka
Linkwithin
Print Friendly and PDF
Autor: Bernadeta o 06:52
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze FacebookUdostępnij w serwisie Pinterest
Etykiety: indyk, kapusta, klopsiki, mięso mielone, obiad
4 komentarze:

wiosenka2710 lipca 2014 08:33

Wspaniała propozycja obiadowa:)
Odpowiedz
Konczi i Szpileczka10 lipca 2014 08:51

Fantastyczne połączenia smaków, dla mnie idealne danie :)
Pozdrawiam :)
Odpowiedz
klaudynas15 lipca 2014 12:11

Ten komentarz został usunięty przez autora.
Odpowiedz
klaudynas15 lipca 2014 12:12

zrobiłam. naprawdę pyszne połączenie !!! polecam !!!
Odpowiedz

Wczytaj więcej...

Linki do tego posta

Utwórz link
Nowszy post Starszy post Strona główna
Subskrybuj: Komentarze do posta (Atom)
Posty
Młoda kapusta z klopsikami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation