Kuchnia

eat

Skrzydełka ala KFC
4 skrzydełka kurczaka
jedno jajko
łyżka masła
sól, curry, ostra papryka
maka, mleko, olej
bułka tarta, płatki kukurydziane
Sposób przygotowania:

Skrzydełka moczyć około 45-50 minut w wodzie z dodatkiem soli. W międzyczasie wymieszać jajko z dodatkiem mleka i przypraw (curry, ostra papryka, sól). Ilość przypraw, jaką użyjemy zależy od naszego gustu iod tego jak ma być ostry kurczak. Na talerzu należy wymieszać mąkę i bułkę tartą w proporcji 1:3 z łyżką rozdrobnionych płatków kukurydzianych. Części ze skrzydełek, które nie mają mięsa wyrzucić. Pozostałe odsączyć z wody. Następnie maczać w bułce tartej z mąką a potem w jajku z przyprawami i na koniec jeszcze raz w bułce z mąką. Pamietaj aby na kawałkach kurczaka było dużo panierki!

Następnie w wysokim naczyniu (np. wysokiej patelni) rozgrzej olej z dodatkiem masła. Masło doda aromatu. Gdy tłuszcz się rozgrzeje, włóż do niego panierowane skrzydełka. Pamiętaj, oleju musi być tyle, aby mięso było całe zanurzone! Smażyć do uzyskania złotawego koloru. Smacznego.

Zamiast na patelni skrzydełka można usmażyć w frytkownicy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation