Nie można zakończyć żądania
błąd 500

Uuups!
Wystąpił błąd uniemożliwiający wczytanie strony!
Kod błędu alM20(w razie konieczności, przekaż go Administracji)

Wejdź na Stylowi.pl

Formularz kontaktowy:


Kuchnia

Przekąski

Tarta waniliowa
Składniki

CIASTO: l
15 dag mąki
8 dag mąki ziemniaczanej
jajko
żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 dag cukru pudru
sól
10 dag masła
KREM:
1/2 l śmietany kremówki
8 łyżek cukru
miąższ z laski wanilii
4 listki białej żelatyny
10 dag mascarpone
espresso do posypania
SOS:
30 dag konfitury truskawkowej
1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki soku z pomarańczy

Etapy przygotowania

Tarta waniliowa

CIASTO:
wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 min. Formę na tartę (o śr. 28 cm) oprószamy mąką, wylepiamy ciastem, tworząc rant, wstawiamy na 30 min do lodówki. Przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia, przysypujemy np. grochem lub specjalnymi kamieniami do pieczenia, zapiekamy 25 min w temp. 180°C (po 15 min usuwamy papier z obciążeniem).

KREM:
kremówkę gotujemy, aż zredukuje się do 400 ml, dodajemy cukier i miąższ z wanilii, mieszamy, aż cukier się stopi. Dodajemy namoczoną i odciśniętą żelatynę, mieszamy i studzimy. Mascarpone ucieramy na puch.

SOS:
konfitury truskawkowe podgrzewamy, ucieramy z mąką i sokiem (można zmiksować). Ostudzonymi smarujemy ciasto, odstawiamy na 30 min.
Wykładamy krem waniliowy, wygładzamy wierzch, wstawiamy na 5 godz. do lodówki. Na koniec oprószamy espresso. Tarta jest gotowa do zjedzenia.



Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Zobacz inne przepisy dodane przez MojeGotowanie.pl
Poleć znajomemu | Drukuj | wróć

Share on facebook Share on google_plusone_share Share on twitter Share on pinterest_share Share on naszaklasa More Sharing Services 1
Oceń przepis
Średnia 5 (Liczba głosów: 1)
Wybierz

Zobacz jak głosują użytkownicy
Tagi
tarta waniliowa, przepis na tartę, tarta
Zobacz również

Agrestowe tarteletki (Przepis redakcji)
Orzechowa tarta (Przepis redakcji)
Tarta z kardamonem (Przepis redakcji)
Tarta z parmezanem (Przepis redakcji)
Tarta agrestowa (Przepis redakcji)

Komentarze
Adriana

14.4.2013

Moja tarta wyszla obrzydliwa-strasznie mdla i ciezka. Moze po prostu jestem zwolenniczka mniej slodkich smakow.
Zobacz wszystkie komentarze




Wyszukaj przepis dla siebie
Szukaj w
Całym serwisie
Szukaj w kategorii
Każdej
Społeczność
dołącz do pasjonatów gotowania
Przepisy na wielkanoc
Przepisy na
więcej kategorii
Pizza Sernik Tarty Chleb Naleśniki Pierogi Zapiekanki Tortilla
Sonda
shutterstock.com
Bez czego nie wyobrażasz sobie Świąt Wielkanocnych?: pisanek pysznego jedzenia śmigusa dyngusa spotkania z najbliższymi
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation