Inne

kulinarnie-pasty,pasztety,smarowidła

Smalec z Białej Fasoli }

Przepis: CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut + 8h namaczania fasoli TRUDNOŚĆ: ŁATWE Składniki: 200 g ugotowanej fasoli Biały Jaś (bez skórki)* 1 cebula 1 jabłko winne 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Fasolę namaczamy ok. 8 h, odlewamy wodę w której się moczyła, dolewamy świeżej i gotujemy do miękkości ok. 30-40 minut, pod koniec gotowania dodajemy 1/2 łyżeczki soli Ugotowaną fasolę odcedzamy, przelewamy zimną wodą i od razu obieramy ze skórki (wygląda to podobnie jak blanszowanie migdałów), nie przejmujcie się jeśli niektóre fasolki się pokruszą i tak będą zmielone Fasolę mielimy lub dokładnie miksujemy Cebulę kroimy w mniejsze piórka i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek, tyle żeby zmiękła, dodajemy łyżeczkę suszonego majeranku i starte jabłko, mieszamy i minutę podsmażamy razem Jeszcze ciepłą mieszankę dodajemy do zmielonej fasoli i dokładnie łączymy, nie ugniatamy Doprawiamy solą i pieprzem do smaku (dla rzadszej konsystencji można dodać więcej oliwy), chłodzimy Przechowujemy w lodówce do 3-4 dni Wskazówki: Fasola bez skórki jest zdecydowanie bardziej kremowa i bardziej przypomina tradycyjny smalec. Ilość jabłka, majeranku jak i ilość fasoli zależy od Was.*

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/smalec-z-bialej-fasoli-weganski-bezglutenowy/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation