Kuchnia

Przepisy

SAŁATKA JARZYNOWA - Przepisy Joli

Składniki:

4 ziemniaki (ugotowane)
3 marchewki (ugotowane)
1 korzeń pietruszki (ugotowany)
1 mały seler (ugotowany)
5 jajek (ugotowanych na twardo)
4 ogórki kiszone (średniej wielkości)
Biała część pora
2 jabłka (winne)
1 pęczek szczypiorku
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
Słoik majonezu 320 g
Łyżeczka cukru
2 łyżeczki tartego chrzanu świeżego (lub gotowego ze słoika)
Sól, świeżo mielony pieprz

Wykonanie:
Warzywa: ziemniaki, marchewka, pietruszka i seler umyłam, ugotowałam w łupinach (pilnowałam żeby się nie rozgotowały). Jajka ugotowałam na twardo. Po ugotowaniu i wystudzeniu obrałam jarzynę i jajka. Wszystko pokroiłam w kosteczkę. Jabłka obrałam ze skórki i pokroiłam w kosteczkę. Następnie ogórki kiszone i białą część pora też pokroiłam drobno. Groszek i kukurydzę odsączyłam z zalewy i dorzuciłam do wcześniej pokrojonej jarzyny. Czerwoną fasolę po otworzeniu przelałam na sicie przegotowaną wodą (żeby spłukać dość gęstą czerwoną zalewę). Po wypłukaniu wsypałam do reszty jarzyn. Pokroiłam pęczek szczypiorku i wszystko dokładnie wymieszałam.
Do osobnej miseczki dałam majonez, 2 łyżeczki tartego chrzanu, łyżeczkę cukru, świeżo zmielony pieprz,sól (do smaku) i dokładnie wymieszałam. Mój sos majonezowy dodałam do pokrojonej jarzyny i wymieszałam. Przełożyłam do pojemnika i włożyłam do lodówki aby wszystkie składniki się „przegryzły”. Sałatka jest pracochłonna, ale to zdecydowanie moja najlepsza sałatka.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation