DIY - zrób to sam

WŁASNORĘCZNIE

Farbowanie i zdobienie jajek barwnikami naturalnymi

Jest wiele rodzajów barwników spożywczych, którymi możemy farbować jajka. Najpowszechniejszymi są te w proszku. Przed świętami można je kupić w sklepach spożywczych. Ich zaletą jest intensywny kolor i krótki czas farbowania. Ja jednak zachęcam do eksperymentowania z barwnikami naturalnymi. Przede wszystkim są zdrowsze, nie uczulają, więc są bezpieczne dla dzieci. Jajka farbowane naturalnymi barwnikami możemy zjeść bez obaw. Najistotniejszą jednak cechą jest wspaniała zabawa podczas malowania jajek i nieoczekiwane efekty. To naprawdę bardzo twórcze zajęcie. Najczęściej większość barwników mamy pod ręką w kuchni. Wymienię kilka, ale jestem pewna, że znajdziecie ich znacznie więcej: herbata, kawa, łupiny cebuli, czerwona kapusta, kurkuma, hibiskus, buraki. Do farbowania polecam wybrać jajka o białych skorupkach. Barwniki naturalne nie mają tak intensywnego koloru jak sztuczne, dlatego lepszy efekt otrzymamy, farbując jasne jajka.

O czym trzeba pamiętać przed farbowaniem jajek
Przed farbowaniem należy delikatnie przetrzeć skorupkę wodą z octem, nie należy szorować jajek detergentami, gdyż utrudnia to barwienie. Jasna skorupka jaja lepiej przyjmuje pigment i zyskuje intensywniejszą barwę niż brązowa. Często naciera się ufarbowane jaja tłuszczem, by nabrały połysku.
Kolory:
Żółty kolor uzyskamy, farbując jajko w kurkumie.
Niebieski kolor da wywar z czerwonej kapusty.
Zielony kolor da wywar z czerwonej kapusty z odrobiną kurkumy.
Brązowy kolor zapewni wywar z łupin cebuli, esencja czarnej herbaty i kawy.
Różowy kolor uzyskamy w soku z czerwonych buraków lub żurawinowym.
Czarny kolor da napar z hibiskusa i dzikiej róży.

onet.pl / Foto: "Inspiracje na wielkanoc", fot. Piotr Syndoman / Grupa Wydawnicza Foksal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation