DIY - zrób to sam

WŁASNORĘCZNIE

Przygotuj małą główkę czerwonej kapusty, łyżeczkę octu spożywczego. Pokrojoną kapustę zalej trzema szklankami wody i łyżeczką octu, pozostaw na 30 minut. Następnie gotuj kapustę przez 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie odcedź zabarwioną wodę od liści. Zarówno uzyskany sok, jak i liście nadają się do barwienia jajek. Zanurz jajka w przygotowanym barwniku i pozostaw na kilka godzin. Po wyjęciu jajek z roztworu ułóż je na papierowym ręczniku i poczekaj parę minut aż wyschną. Nie wycieraj zabarwionych jajek. Bezpośrednio po wyjęciu jajka z barwnika łatwo uszkodzić farbę na skorupkach. Jajka farbowane w liściach mają łatki w różnych odcieniach błękitu i fioletu.
Jajka farbowane w odcedzonym wywarze są jednolicie błękitne.

onet.pl / Foto: "Inspiracje na wielkanoc", fot. Piotr Syndoman / Grupa Wydawnicza Foksal
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation