Kuchnia

kuchnia

Babeczki z czekoladą
(15 do 20 babeczek)

Składniki:
* masło 10dag
* cukier 2/3 szklanki
* cukier waniliowy pół torebki
* jajka 2szt.
* mąka 2 szklanki
* proszek do pieczenia 1 łyżeczka
* mleko 1/2 szklanki
* czekolada gorzka 1/3 tabliczki bądź pół (w zależności jak bardzo czekoladowe chcemy uzyskać)

Dekoracja:
* garść skruszonej czekolady gorzkiej.
* odrobina posiekanych migdałów , orzechów laskowych lub innych orzechów.
Jeżeli ktoś nie przepada za bakaliami nie trzeba dodawać orzechów, można w takim wypadku do dekoracji użyć jedynie czekolady.

Przygotowanie.
1. Masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, mąke, proszek do pieczenia oraz mleko zmiksowac razem w wysokim na czyniu do momentu powstania jednolitej masy.
2. Kiedy składniki będą już gotowe, dodac skruszoną czekoladę ( skruszyc ją można w moździerzu lub połamac na kosteczki, wsypac do ściereczki, zawinąc, by czekolada się nierozsypała i wziąśc np. pałke do tłuczenia ziemniaków, położyc na twardym podłożu i uderzac w zawiniętą czekolade do momentu jej całkowitego skruszenia.) Wszystko dobrze połączyc.
3. Wysmarowane masłem, metalowe foremki (można uzyc również papierowych lub silikonowych) napełnic do płowy przygotowanym ciastem (ciasto powinno miec dosyc gęstą konsystęcje, lecz płynną!). Wstawic do nagrzanego na 175`C piekarnika i piec 25minut.
Smacznego!

Dekoracja.
Jeżeli chodzi o dekoracje to jeszcze przed wstawieniem do piekarnika, kiedy ciasto będzie już w foremkach, należy na jego górę do każdej babeczki położyc, kilka skruszosznych kawałków czekolady. Można też po upieczeniu, wyciągnąc babeczki z piekarnika, poczekac, aż ostygnął i rozpuscic w kompieli wodnej pół tabliczki czekolady. Po zdjęciu rondelka z rozpuszczoną czekoladą z pieca, brac pojedynczo babeczki i maczac ich górne części w tak przygotowanej czekoladzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation