Kuchnia

babeczki/muffinki

Muffiny lawendowe



150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

115 g masła

1/2 szklanki cukru

1/4 łyżeczki suszonych kwiatków lawendy

2 jajka

2 łyżki mleka



lukier:

1 i 2/3 szklanki cukru pudru

1 łyżka wody

1 łyżka soku z czarnej porzeczki

6 gałązek lawendy do dekoracji



Lawendę rozgnieć w moździerzu.

Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem i lawendą na puszystą masę, dodaj jajka, mąkę i na koniec mleko. Szybko wymieszaj, ale tak, żeby tylko połączyć składniki - grudki mają zostać.

Formę na sześć muffinek posmaruj masłem lub wyłóż kolorowymi papierowymi kokilkami. Łyżką nakładaj ciasto do foremek, wypełniając je do 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut. Wyjmij z pieca i ostudź.

Przygotuj lukier: wsyp cukier puder do rondelka, dodaj wodę i sok porzeczkowy (lukier nabierze ładnego koloru), wymieszaj i ostrożnie podgrzej. Polej nim wystudzone muffiny i udekoruj gałązkami lawendy.

(6 sztuk)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation