Święta i uroczystości

kulinarnie-wielkanoc

Biały barszcz na soku z kiszonej kapusty

Składniki:

2 l rosołu z kury
0,5 l soku z kiszonej kapusty
2 duże marchewki
3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
majeranek
makaron

Wykonanie:

Do gotującego się rosołu dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach. Gotujemy przez chwilę, po czym dodajemy ok. 3 łyżek majeranku (majeranku można dodać wg uznania). Jak już marchewka będzie miękka do rosołu dolewamy sok z kiszonej kapusty, chwile gotujemy. Sok z kiszonej kapusty można wycisnąć samemu lub po prostu kupić gotowy w sklepie:-). Na koniec dodajemy jeszcze nieco majeranku tak aby miał świeższy zapach i zahartowaną kwaśną śmietanę, która łagodzi nieco kwaśny smak.
Zupę podajemy z makaronem lub jak wcześniej wspomniałam tradycyjnie z kluseczkami ziemniaczanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation