Święta i uroczystości

kulinarnie-wielkanoc

Jajka faszerowane na ciepło - przepis na smażone jajka z farszemJajka faszerowane na ciepło – składniki:

jajka – u mnie 5 szt.
kilka plasterków szynki
szczypior
sól, pieprz,
bułka tarta
masło

1. Jajko gotujemy na twardo. Warto wiedzieć, że w czasie gotowania dobrze kilka razy mieszać jajka, bo wtedy jak jajko zaczyna się ścinać to dzięki sile odśrodkowej żółtko będzie zawsze w środku a nie przy brzegu. Ugotowane jajka przeciąć na pół i wydrążyć delikatnie. Jeśli skorupka jest bardziej popękana to można zostawić część białka, żeby bardziej trzymało całość.



2. Jajka blendujemy na papkę albo drobniutko kroimy. Dodajemy pokrojoną drobno szynkę i szczypior, doprawiamy solą i pieprzem. Wypełniamy delikatnie skorupki tak aby wypełnienie wychodziło trochę nad skorupkę bo inaczej w czasie smażenia skorupka trochę strzela…



3. Obtaczamy jaka w bułce i na rozgrzanym maśle smażymy na złoty kolor.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation