Święta i uroczystości

kulinarnie-wielkanoc

Tarta żurkowa

Ciasto:



* 250 g mąki

* 150 g miękkiego masła

* 2 żółtka

* 1 łyżka zimnej wody

* 1/2 łyżeczki soli



Farsz:



* 5 jajek ugotowanych na twardo

* 4 białe, parzone kiełbasy



Zalewa żurkowa:



* 200 ml gęstego zakwasu żurkowego dobrej jakości

* 2 płaskie łyżki mąki

* 2 łyżki masła

* 2/3 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany

* 2 jajka

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka suszonego majeranku

* sól i pieprz do smaku



Wszystkie składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy. Miękkim ciastem wykładamy spód oraz boki podsypanej mąką formy na tartę, a następnie wstawiamy ją do zamrażarki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy zalewę.

Z mąki oraz masła przygotowujemy jasną zasmażkę, a następnie wlewamy do niej żurek i energicznie mieszamy. Od razu zdejmujemy z ognia, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, śmietanę oraz jajka. Energicznie mieszamy do czasu, aż masa będzie gładka i jednolita.

Wierzch schłodzonego ciasta podsypujemy mąką i przykrywamy folią aluminiową, na którą wysypujemy groch lub fasolę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy ciasto kolejne 5-7 minut.

Na podpieczonym cieście układamy pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz pokrojone jajka. Całość zalewamy masą żurkową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 30 minut. Jeśli masa będzie po tym czasie jeszcze lekko płynna, dopiekamy kilka dodatkowych minut.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation