Kuchnia

przepisy

Zdjęcia dla przepisu: Kluski na parze przepis dodany przez goska239 - Przepisy kulinarne - Internetowa książka kucharska

Kluski na parze


Opis

Można podawać do gulaszów lub na słodko z czekoladą.
Składniki

mąka pszenna 2 szklanki
żółtko 2 sztuki
drożdże 2 dag
masło płynne 2 łyżki
cukier 2 łyżki
mleko 1 szklanka


Sposób przyrządzenia

W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki mieszamy rozkruszone drożdże.

Do wyrośniętych dodajemy żółtka, sól, mąkę, wyrabiamy lekkie ciasto, dodajemy masło, przez chwilę całość wyrabiamy.

Naczynie z ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi objętość, dzielimy na części, każdą wyjmujemy na posypaną mąkę stolnicę, lekko wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wykrawamy szklanką krążki - przekładamy na deskę i odkładamy do podrośnięcia.

Garnek napełniamy wodą, przykrywamy gazą.
Gdy woda zacznie się gotować kładziemy na gazę kluski - przykrywamy wysoką przykrywką i gotujemy na parze 5-7 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation