Kuchnia

Pyszności

SERNIK NA ZIMNO Z GALARETKĄ MALINOWĄ I BITĄ ŚMIETANĄ

Składniki:
350 g twarogu 3-krotnie zmielonego
1 puszka mleka skondensowanego, słodzonego (400 g)
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
1 łyżka żelatyny + 1/5 szklanki gorącej wody
2 opakowania galaretki (malinowej, truskawkowej, wiśniowej) rozpuszczone w 3 szklankach wody*
dowolne czerwone owoce (opcjonalnie)
250 ml śmietany kremówki + 2 łyżeczki cukru pudru

Składniki, za wyjątkiem śmietany kremówki, powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg zmiksować z mlekiem skondensowanym i wanilią na gładką, bezgrudkową masę.
Żelatynę rozpuścić dokładnie w 1/5 szklanki gorącej wody. Dodać do niej kilka łyżek masy serowej, dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Całość przelać do masy serowej i zmiksować.
Formę serce o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na spód wylać masę serową, odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
W międzyczasie przygotować galaretki, rozpuszczając je w 3 szklankach gorącej wody (czyli w 1 szklance mniej niż zaleca przepis na ich opakowaniu). Ostudzić.
Na zastygniętą masę serową wyłożyć dowolne owoce (mogą być mrożone**), wylać ostudzoną galaretkę. Schłodzić do momentu zastygnięcia galaretki.
Udekorować śmietaną kremówką ubitą z dodatkiem 2 łyżeczek cukru pudru (cukier dodajemy na sam koniec ubijania).
* 1 opakowanie galaretki = 75 g
* należy pamiętać, że owoce mrożone będą raczej pływały u wierzchu galaretki, niż w niej tonęły
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation