Kuchnia

Pyszności

Polska wersja Nigella's ricotta hotcakes w wersji light
(około 7 placków)

1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 opakowanie serka homogenizowanego naturalnego 0%
1 łyżka oleju (w wersji super dietetycznej można nie dodawac)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 tabletki słodziku/ 2 łyżki miodu
1 jajko
pół szklanki jagód

Serek miksujemy w misce z jajkiem, słodzikiem i olejem. Dodajemy mąkę z sodą i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać wody lub mleka. Dosypujemy jagody i delikatnie łączymy je łyżką z ciastem. Smażymy na rozgrzanej patelni. Część mąki można zastąpić otrębami.

Placki mogą mieć oczywiście dużo różnych wersji zależnie od dodatków. Można użyć też smakowych serków.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation