Kuchnia

Przepisy

Krakersy cebulowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 opakowanie zupy cebulowej
2 łyżki suszonego szczypiorku(lub 1 łyżka świeżego)
125g margaryny (lub masła)
1/2 szklanki kwaśnej śmietany(lub jogurtu naturalnego)

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Dużą, gładką blachę wysmarować cienką warstwą oleju i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, sproszkowaną zupę* i szczypiorek. Następnie dodać pokrojoną w kostki margarynę i drobno posiekać nożem lub rozdrobnić palcami razem z mąką. Następnie dodać śmietanę i całość dość szybko zagnieść w jednolitą masę.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką powierzchni, na grubość 2-5 mm. Wyciąć dowolne kształty i ponakłuwać je widelcem. Przełożyć na blaszkę i piec około 14-20 minut, na lekko złotawy kolor (jeśli będą zbyt ciemne zrobią się gorzkawe). Przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Smacznego:)

* jeśli w zupie będą duże kawałki zasuszonej cebuli należ je rozdrobić nożem lub rozgnieść np. wałkiem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation