Kuchnia

Coś na ząb

Gruszki pieczone z serem

Składniki:

4 srednie gruszki
150 g sera ricotty lub twarogu białego
8 cienkich plastrów boczku
1 łyżka świeżych ziół np.: bazylia, pietruszka, koperek, tymianek…/
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
sól, pieprz
zielona sałata
Wykonanie:

Gruszki umyć, proponuję obrać ze skórki, przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne.
Okrągłą łyżeczką powiększyć otwory pozostałe po gniazdach nasiennych.
Ser wymieszać z drobno posiekanymi ziołami, przyprawić solą i pieprzem i wypełnić srodki gruszek.
Następnie każdą połówkę gruszki nafaszerowanej serem owinąć boczkiem.
Syrop klonowy lub miód wymieszać z oliwą, octem, doprawić do smaku i posmarować obficie gruszki.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w temp. 190 st. C, przez 35 minut.
Podawać z zieloną sałatą, jako przystawka do obiadu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation