Kuchnia

niam

przepis na oryginalną pizzę „capricciosa”

składniki:

220 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
250 g sera mozzarella
300 g rozdrobnionych pomidorów
8 karczochów
50 g pieczarek
50 g czarnych oliwek
5 - 6 anchois
1 szczypta soli
40 g oliwy z oliwek extra virgin

przygotowanie:

zmiksować wodę, cukier i drożdże na ciasto. następnie dodać mąkę, oliwę z oliwek i sól, wyrabiać przez 2 minuty. ciasto przełożyć do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i uformować kulę. przykryć miskę folią spożywczą i pozostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.

nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni c. ciasto rozwałkować na opruszonej mąką powierzchni na cienki prostokąt (o grubości ok. 1 cm), ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. brzegi ciasta wywinąć ku górze. na cieście ułożyć pomidory, pokrojone w plastry karczochy, pieczarki, oliwki, anchois i pokrojony ser mozzarella. posolić i polać 4 łyżkami oliwy z oliwek. piec we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°c przez około 20 - 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation