Kuchnia

niam

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej (najlepiej razowej)
1 jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
szczypta soli
Farsz:
400 g łososia ze skórą
skórka otarta z 1 cytryny i 1 pomarańczy
4 łyżki oliwy z oliwek
1 pęczek natki pietruszki
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos bazyliowy:
pęczek świeżej bazylii
kilka listków świeżej mięty
oliwa z oliwek
sól, pieprz
parmezan (do posypania)

Łososia solimy, po czym gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy przez 15 minut w piekarniku (180ºC). Zdejmujemy skórę i rozdrabniamy widelcem na mniejsze kawałki. Ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach skórkę z cytryny i pomarańczy. Dodajemy surowe jajko, oliwę, posiekaną natkę i przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką.
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto na pierogi. Wałkujemy je jak najcieniej i wycinamy szklanką lub foremką kółka. Nakładamy na środek po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.
Bazylię i miętę miksujemy w malakserze lub ucieramy w moździerzu z ok. 2 łyżkami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Pierogi podajemy wraz z sosem – posypane parmezanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation