Kuchnia

Kwiatowe smakołyki

Przepisy Kulinarne, DoradcaSmaku.pl
- Jadalne Liliowce.

Przepis na iście „królewską” sałatkę owocowo-kwiatową:



Składniki:

Dowolne owoce umyte, pokrojone lub wydrylowane. Ja w swojej sałatce wykorzystałam słodkie i kwaśne owoce: morele (kilka), jabłko (1 szt), wiśnie bez pestek (kilkanaście), maliny (kilkanaście), banan (1szt.). Kwiaty liliowca: 2 pąki i 2 w pełni rozwinięte kwiaty (tylko płatki). Płatki nagietka (z 3 sztuk kwiatów).



Sos:

Jogurt grecki (150 ml), sos karmelowy, cukier waniliowy (1 opakowanie).



Sposób przygotowania:

Owoce umyć. Morele i jabłko pokroić na mniejsze części. Banana obrać i pokroić w plastry. Owoce zmieszać w naczyniu. Pąki liliowców pokroić i dodać do owoców. Jogurt grecki wymieszać z cukrem waniliowym zmielonym na puder oraz karmelowym sosem polać owoce, na końcu ozdobić kwiatami liliowców (są jadalne) oraz płatkami nagietka (które również są jadalne i mają szereg medycznych właściwości).



Kwiaty świetnie nadają się również jako jadalna dekoracja.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation