Kuchnia

Smakołyki

Szarlotka na herbatnikach z serkiem mascarpone - ciasto bez pieczenia.
Krótko rzecz ujmując - szarlotki wrażenia na mnie wielkiego nie robiły raczej nigdy. Uważałam, że w to miejsce można zjeść kawałek dużo lepszego ciasta. Ale zmieniłam zdanie, jak tylko zrobiłam to ciacho. W smaku przypomina mi rafaello, poważnie - aż sama się zdziwiłam. To za sprawą serka - idealnie współgra z jabłkami. Masa jest tak pyszna, że znikała jeszcze zanim została przełożona na herbatniki. Ciasto wilgotne, delikatne, nie za słodkie - po prostu trzeba spróbować. Jeżeli chodzi o mnie, to będę często wracać po ten przepis.
Jest jeszcze jeden, bardzo istotny plus - ciasto robi się w 20 minut i nie da się go zepsuć.


[Pin on Pinterest]

Składniki na dużą prostokątną blaszkę:

5 dużych słodkich jabłek o twardym miąższu - ja dałam 1,2 kg (waga całych jabłek bez obierania)
500 g serka mascarpone
herbatniki na 4 warstwy - duże herbatniki około 25 sztuk na jedną warstwę
2 mleczne czekolady
1/4 szklanki mleka
cukier - około 0,5 szklanki

Wykonanie:

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (gniazda nasienne wyrzucić). Szybko (by nie zrobiły się ciemne) połączyć za pomocą miksera ze serkiem mascarpone. Spróbować - jeżeli masa jest wystarczająco słodka to nie dosładzać. Ja dodałam około pół szklanki cukru. Jeżeli natomiast macie dość kwaśne jabłka, to przed dodaniem serka trzeba je przesmażyć z cukrem na dużej patelni, przestudzić i dopiero dodać serek.

Na dużej blaszce ułożyć warstwę herbatników, na to 1/3 część masy. Następnie czynność powtórzyć drugi i trzeci raz. Na wierzch ułożyć ostatnią warstwę. Herbatniki układać tak, by jeden był pod drugim, w takiej samej kolejności.

Przygotować polewę. Do rondelka włożyć połamane czekolady i 1/4 szklanki mleka. Podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto.

Zostawić na kilka godzin w chłodnym miejscu, np. w lodówce - i cieszyć się smakiem :)

Smacznego!
Pozdrawiam cieplutko - Kasia :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation