Kuchnia

KUCHNIA - wege

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegetariańskie szaszłyki

Szaszłyki z miodowo - musztardowym tofu

Składniki na szaszłyki:
•2 opakowania tofu
•2 czerwone papryki
•1 cukinia
•kilka pomidorów koktajlowych
•kilka łyżek oleju

Marynata:
•2 łyżki oleju
•2 łyżki ostrej musztardy
•2 łyżki syropu z agawy lub miodu
•1 łyżka sosu sojowego
•2 ząbki czosnku
•1 mała gałązka rozmarynu
•1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty. Tofu pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pojemniku.
2.W dniu grillowania warzywa pokroić w duże kawałki, delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą, nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tofu. Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Pozostałą marynatą polać gotowe szaszłyki lub jeść razem z domowym sosem BBQ albo innym ulubionym.

Szaszłyki z pikantnym tempehem

Składniki na szaszłyki:
•200 g tempehu
•1 papryka
•1 cukinia
•1 czerwona cebula
•kilka łyżek oleju

Składniki na marynatę:
•2 łyżki oleju
•2 łyżki sosu sojowego
•1 łyżka syropu z agawy lub miodu
•1 ząbek czosnku
•2 cm świeżego imbiru
•5 cm papryczki chili, bez pestek
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Kilka godzin lub dzień przed grillowaniem w naczyniu blendera zmiksować wszystkie składniki marynaty. Tempeh pokroić w dużą kostkę, zalać marynatą i zostawić na kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętym woreczku lub plastikowym pojemniku.
2.W dniu grillowania warzywa pokroić w duże kawałki, delikatnie natrzeć olejem i oprószyć solą, nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian z zamarynowanym tempehem. Grillować z kilku stron do czasu, aż warzywa będą miękkie i lekko przypalone. Jeść z domowym sosem satay, sosem BBQ lub ostrym keczupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation