Kuchnia

Krokiety, placki, naleśniki, pyzy itp.

"Domowy serek ziołowy a'la almette"

"Domowy serek ziołowy a'la almette"
Składniki:

2 duże jogurty greckie
1 płaska łyżeczka soli
pęczek świeżego oregano
1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 tetra/gaza
kawałek sznurka


Przygotowanie:

Do miski przekładamy jogurty greckie, dodajemy sól, czosnek niedźwiedzi i drobno posiekane oregano (można zastąpić suszonym). Całość miksujemy na średnich obrotach przez około dwie minuty.

Następnie do osobnej miski wkładamy rozłożoną gazę i przekładamy jogurt. Łapiemy za cztery końce, skręcamy i zawiązujemy. Wieszamy na klamce okna (jeśli mamy wewnętrzny parapet) i podkładamy pod spód naczynko do którego będzie mógł ściekać płyn.
Pozostawiamy na 24 godziny, najlepiej przy otwartym oknie.

Podajemy ze świeżym pieczywem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation