Kuchnia

lody

BAKED ALASKA
przygotowanie lodów
Miskę wyłóż folią spożywczą, a następnie przełóż do niej wybrany smak lodów. Możesz zrobić własne lody o wybranym smaku lub tak jak ja użyć gotowych, które najbardziej lubisz. Jeśli chcesz użyć kilku smaków, układaj je po wcześniejszym schłodzeniu w zamrażarce warstwy, która już jest w misce. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do zamrażarki.

czekoladowy spód makaronikowy
35g cukru pudru
35g mielonych migdałów blanszowanych
10g kakao
białka z 2 jajek (ok 60g)
25g cukru

Wymieszaj razem cukier puder, mielne migdały i kakao.
Białka ubij na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukier - powstanie błyszcząca piana. Wmieszaj do niej delikatnie sypkie migdały z cukrem i kakao. Przełóż całość do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wielkości mniej więcej góry miski, w której będzie przygotowywany deser). Piecz ok 10-15 min w rozgrzanym do 200°C. Wyjmij i odstaw do przestudzenia, a następnie zdejmij papier z upieczonego spodu i wytnij z niego krążek odpowiadający misce, w której mrożą się lody

beza włoska
180g białego cukru
100g wody
3 spore białka
łyżeczka soku z cytryny

Do rondla wlej wodę i wsyp cukier. Zagotuj i pozostaw na niewielkim ogniu, aż syrop zacznie gęstnieć, ale jeszcze nie zmieni koloru (trwa to ok 10 minut). W międzyczasie ubij na sztywno białka z sokiem z cytryny. Zmniejszy obroty miksera do minimalnych i po kropli wlewaj do zezy syrop cukrowy. Gdy już cały wlejesz, miksuj jeszcze chwilę, aż beza stanie się sztywna i lśniąca.

FORMOWANIE Pieczonej Alaski
Na paterze lub talerzu, na którym podawać będziesz deser wyłóż krążek z ciasta makaronikowego.
Ogrzej dłońmi boki miski z lodami i pociągając za folię, wyjmij lody z miski. Od razu ułóż je na spodzie z ciasta. Używając szpatułki do kremów obkładaj lody bezą włoską formując fantazyjne boki i pozostawiając sporo nierówności. Gdy całość jest już gotowa, zrumień bezę palnikiem do creme brulee. Im więcej nierówności i wzorów pozostawisz na bezie, tym piękniejsze kolory nabierze deser przy opalaniu.
Podawaj po kilku minutach,kdy lody wewnątrz deseru nabiorą odpowiedniej do krojenia temperatury.
UWAGA - ten deser cudownie nadaje się do mrożenia, zatem możesz go przygotować nawet dzień wcześniej i wyjąć ok 20 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation