Kuchnia

lody

Domowe lody waniliowe:

Składniki:

1 laska prawdziwej wanilii*
500ml śmietany kremówki 36%
6 żółtek
250ml pełnotłustego mleka (u mnie niepasteryzowane)
120g cukru



Przekrawamy laskę wanilii na pół i do małego garnka łyżeczką łuskamy jej małe, czarne ziarenka. Laskę również umieszczemy w garnku.
Wlewamy mleko i większą część smietany z cukrem do garnka i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
W misce rozbijamy widelcem żółtka i trzepaczką do jajek łączymy je z resztą śmietany.
Ciepły płyn z garnka wlewamy do żółtek cały czas mieszając.
Całość ponownie przekładamy do garnka, wyciągamy laskę wanilii i podgrzewamy, mieszając do wyraźnego zgęstnienia masy. Nie może się zagotować!
Masę studzimy i wkładamy na min 2h do lodówki.
Misę maszyny, którą trzymaliśmy zgodnie z zaleceniami producenta ok 12h w zamrażarce, wyciągamy i "składamy" maszynę.
Włączamy maszynę (!) i do już pracującej wlewamy nasze jeszcze-nie lody.
Kręcimy zgodnie z instrukcją, ok 40 min, do uzyskania gęstej masy i przekładamy do foremek** lub pudełka.
Jeśli masa nie ma pożądanej konsystencji, całość wstawiamy do zamrażarki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation