Kuchnia

na grilla

Przepis na doradę z grilla z grillowanym ananasem

Co kupić
4 dorady, wypatroszone i pozbawione głów
4 świeże pomidory, bez szypułek, pokrojone w ćwiartki
1 czerwona cebula, pokrojona w talarki
70-80 ml oliwy z oliwek
40 g suszonych pomidorów
30 g natki pietruszki
40 ml octu winnego czerwonego
11/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
5 pędów selera naciowego, pokrojonego na mniejsze kawałki o długości 10 cm
1 ananas, obrany i pokrojony na mniejsze części
8 plasterków boczku parzonego
4 ząbki czosnku (1 + 2 + 1/2)
1 limonka
sól
pieprz
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotuj
Małe szczapki drewna, folię aluminiową i blender.
Seler naciowy
1 ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. Seler naciowy kroimy w ok 5cm kawałki. Kawałki folii aluminiowej skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
Grillujemy około 8 minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę. Zdejmujemy z grilla. Odstawiamy.
Marynata
W blenderze miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki, kilkoma talarkami czerwonej cebuli, częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml). Po wstępnym zmiksowaniu dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.
Dorada
Skórę ryb pozbawionych głów nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
Na ruszcie grilla, na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. Przykrywamy grill pokrywą. Po chwili grillowania (ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę. Ponownie grillujemy. Grillowane dorady przesuwamy na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.
Sos
Kroimy świeże pomidory i umieszczamy w misce. Dodajemy do nich 1/2 ząbka czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.
Jak podawać
Seler z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu. Zdejmujemy rybę z grilla, układamy obok warzyw i ananasa. Dekorujemy sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation