Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Polędwiczki z truskawkami w sosie balsamicznym.

Składniki, 2 porcje:

• 250 g truskawek (mogą być mrożone)
• 60 ml octu balsamicznego
• 2 łyżeczki cukru pudru
• roszponka lub inna sałata skropiona oliwą z oliwek
• 1 polędwiczka wieprzowa, około 200 - 230 g
• 40 ml oliwy z oliwek do smażenia
• 60 ml bulionu
• garść bazylii

Przygotowanie:

Truskawki przekroić na połówki, wymieszać z cukrem pudrem i octem balsamicznym, odstawić na 15 minut. Na talerzach rozłożyć roszponkę lub sałatę.
Polędwiczkę pokroić na 2 cm kawałki, doprawić solą oraz pieprzem. Rozgrzać olej na patelni, smażyć polędwiczki przez 2 minuty z każdej strony, zmniejszyć ogień na wolny i smażyć przez 8 - 10 kolejnych minut, aż polędwiczki będą miękkie. W połowie smażenia mięso raz odwrócić. Wyłożyć na talerze obok sałaty i przykryć luźno folią aluminiową, odstawić na 5 minut aby mięso odpoczęło.
Patelnię na której smażyły się polędwiczki ustawić ponownie na średnim ogniu i wlać bulion, zagotować. Dodać truskawki z sosem balsamicznym, zmniejszyć ogień i podgrzewać przez 2 minuty, doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Truskawki wyjąć z patelni i ułożyć na mięsie, resztę sosu zredukować na większym ogniu i polać po polędwiczkach. Posypać porwanymi listkami bazylii.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation