Kuchnia

Przetwory, słoiki, zapasy na zimę

Grusztarda
na podstawie przepisu od Anety z Pokrzywnik 11

Składniki:
1 kg dojrzałych gruszek
1/3 szklanki octu jabłkowego
60 g gorczycy białej / 2 opakowania
3 łyżki cukru trzcinowego
10 ziaren pieprzu
4 goździki
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć twarde gniazda nasienne, następnie ułożyć na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 15 - 20 minut, do czasu, aż gruszki będą bardzo miękkie.
W międzyczasie w rondelku zagotować ocet wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Kiedy się zagotuje pozwolić bulgotać przez minutę, następnie zdjąć z ognia i odstawić.
Miękkie gruszki zmiksować na puree, ocet z przyprawami przelać przez sito, a następnie przecedzony ocet wlać do gruszek i wszystko razem ponownie krótko zmiksować.
Przełożyć do czystego słoika, można pasteryzować, a można trzymać w lodówce do dwóch tygodni. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny i wsuwać, najlepiej smakuje z pasztetem, na dobrym chlebie, albo z pieczonymi warzywami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation