Kuchnia

zupa

Zupa ogórkowa jak u mamy

Składniki:
800 ml lekkiego bulionu (najlepiej z warzyw lub drobiowego)
2-3 podudzia z kurczaka
500g kiszonych ogórków (jeśli lubimy zupę mniej lub bardziej kwaśną ilość ogórków należy
odpowiednio zmniejszyć lub zwiększyć)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
8 średnich ziemniaków
2-3 kulki ziela angielskiego
liść laurowy
2-3 kulki jałowca
sok z kiszonych ogórków
sól i świeżo mielony pieprz
kwaśna śmietana
świeży koperek

Przygotowanie:
Do garnka wlać bulion i dodać mięso z kurczaka. Gotować całość na małym ogniu, aż mięso będzie prawie ugotowane. Marchewkę i pietruszkę obrać i razem z ogórkami zetrzeć na tarce do jarzyn (grube oczka). Ziemniaki pokroić w większą kostkę lub w ósemki.
W szerokim rondlu stopić masło, dodać olej, przyprawy (oprócz soli i pieprzu) oraz starte warzywa. Smażyć całość na niewielkim ogniu, aż warzywa zmiękną. Do bulionu z mięsem dodać ziemniaki i gotować, aż będą prawie gotowe (w tym momencie mięso powinno już być bardzo miękkie). Dodać do garnka podsmażone warzywa z przyprawami i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku sokiem z ogórków, solą i pieprzem. Zestawić garnek z palnika i pozwolić zupie ochłonąć. Śmietanę o temperaturze pokojowej mieszać w kubku z kilkoma łyżkami zupy i wlewać do garnka. Zupę przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation