Kuchnia
lukry i polewy
Temperowanie czekolady
Temperowanie czekolady to dla wielu obca nazwa, która w pierwszej chwili może skojarzyć się ze znanym temperowaniem np. ołówka :) A tymczasem to nic innego jak proces topienia czekolady do odpowiednio podanej temperatury, następnie jej schłodzenie i ponowne podgrzanie. Taki proces sprawi, że czekolada stanie się po zastygnięciu błyszcząca, zachowuje piękny połysk - jak kupna, bo każdy batonik, czekoladka, czy cukierek oblany jest właśnie utemperowaną czekoladą - oraz łamie się z charakterystycznym chrupnięciem.
W internecie, książkach.. można wiele o temperowaniu poczytać więc odsyłam do innych źródeł. Ja całą informację skracam do jednego zdania:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i podgrzać do 45st.C, schłodzić do 25st.C i ponownie podgrzać do 31st.C.
Widzicie, że potrzebny jest kuchenny termometr. Ja swój kupiłam za 15zł w jednym z internetowych sklepów - nie jest więc to duży wydatek a przydaje sie również przy przygotowywaniu cukrowego syropu etc. Dla cukierniczych maniaków - prezent idealny ;)
Do czego przyda nam się taka utemperowana czekolada? Do ozdoby tortów, wyrobu domowych pralin, trufli, czekoladek... możliwości jest wiele. Ja niedługo zaprezentuję Wam jedną z moich obecnych pasji..
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