Kuchnia

lukry i polewy

Kandyzowany imbir w cukrze



Kandyzowany imbir (ok 450 g)

Składniki:

450 g młodego i świeżego imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)
5 szklanek wody
maksymalnie 450 g cukru

rzygotowanie:

Obierz imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).
Włóż plasterki do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.
Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki wywaru.
Zważ imbir i przygotuj tyle samo cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp cukier i wlej pozostawiony wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania wody z syropu, od czasu do czasu mieszając.
Przełóż imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.
Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie posyp drobnoziarnistym cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation