Kuchnia

MAKARONY

Spaghetti Carbonara


Spaghetti Carbonara

Składniki:

boczek wędzony (300-400g)
makaron [250 g] (spaghetti)
śmietana kremówka [1 op.] (30%)
żółtko z jajka [4 szt.]
ser parmezan [50 g] (doskonale nada się też długo dojrzewający cheddar, lub Biedronkowy )
pietruszka [0.25 pęczka]
czosnek [1 ząbek]
sól (do smaku)
oliwa z oliwek
Kroimy boczek i wrzucamy go na suchą, bądź lekko posmarowaną oliwą ( w zależności jak tłusty jest nasz boczek)

Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według czasu podanego na opakowaniu (ok. 10 min)

Teraz dzielimy naszą śmietanę na dwie części.

Wbijamy do miski żółtka i ubijamy je mikserem na gładką masę, do której w pierwszej kolejności dodajemy (nie przerywając ubijania) starty ser, a następnie 1/3 śmietany. Chwilę jeszcze wszystko mieszamy i odstawiamy.

Do tego czasu nasz boczek powinien się już dostatecznie zrumienić a makaron ugotować, więc go odcedzamy i polewamy tłuszczem wytopionym z boczku.

Do boczku wlewamy pozostałe 2/3 śmietany i pokrojoną pietruszkę; chwilę podgotowujemy, na koniec pieprzymy i łączymy z makaronem.

Podgrzewamy makaron ze śmietaną do momentu wrzenia, wlewamy wcześniej przygotowane żółtka, energicznie mieszamy i wyłączamy ogień. Dodajemy starty ząbek czosnku i mieszamy jeszcze parę sekund aż do zgęstnienia sosu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation