Kuchnia

przystawki

Śledzie po kujawsku:

500g solonych filetów śledziowych (najlepiej takich z bazaru, nie z tacki)
2 szklanki mleka
300g winnych jabłek
1/2 niewielkiej cebuli
1 łyżeczka octu winnego
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki otartej z cytryny
mielona ostra papryka
natka pietruszki
cukier,
sól
pieprz świeżo mielony

Śledzie zalej mlekiem i mocz ok. 2 godzin. Odsącz na sitku, pokrój w kawałki na jeden kęs. Skrop octem winnym, dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Ocet i pieprz podkreślą smak śledzi. Odstaw w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
Jabłka pokrój w kostkę, skrop sokiem z cytryny.
Cebulę pokrój w piórka. Podsmaż cebulę na rozgrzanym oleju, dodaj jabłka i 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny. Dzięki temu sos będzie miał delikatną cytrusową nutę.
Dodaj przecier pomidorowy, 2 łyżki wody, dopraw odrobiną cukru, solą i pieprzem, zostaw na ogniu jeszcze chwilę, aż składniki się połączą.
Wsyp posiekaną natkę, wymieszaj i odstaw sos do ostygnięcia. Ułożone na półmisku śledzie przykryj sosem.
Najlepsze następnego dnia, gdy się ”przegryzą”.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation