Kuchnia

Przepisy

Biszkopt z owocami

kładniki:

5 jajek
szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
szklanka drobnego cukru
pół szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g wydrylowanych śliwek węgierek







Śliwki kroimy w małe kawałki.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na wysokich obrotach na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania lśniącej, gęstej piany. Wlewamy roztrzepane żółtka i delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesiane sypkie składniki, mieszamy i powoli wlewamy olej. Nie mieszamy zbyt długo a jedynie do połączenia składników. Wylewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzch wykładamy śliwki. Lekko je wciskamy.

Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy 30-40 minut. Sprawdzamy drewnianym patyczkiem, nakłuwamy ciasto czy jest już upieczone.

Studzimy w formie i wyjmujemy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation