Kuchnia

Przepisy

zakręcona brioszka... - mniam....mniam... - bloog.pl
zakręcona brioszka...
poniedziałek, 23 czerwca 2014 20:30
Skocz do komentarzy









...w 100% zgadzam się z Justyną u której to zobaczyłam ten przepis, iż są to jedne z najlepszych bułeczek jakie jadłam, a ciepłe toż to zupełnie poezja!!! Polecam wszystkim ten przepis...







DSCF9534.JPG



źródło: "Moje ciacho"







2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka
1/3 szkl cukru + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku



Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder






Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.



Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.



Wyrośnięte ciasto, lekko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na osiem równych części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku a następnie w "ślimaka" tak jak na zdjęciu.









Obrazek1 (550x456).jpg








Tak zwinięte bułeczki układamy na blachę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.



Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.









DSCF9511 (600x450).jpg






Komentarze do wpisu
Skocz do dodawania komentarzy

dodano: 22 lipca 2014 13:37

Boregi...może troche ale doslownie minimalnie ;)

autor iza

blog: mniam-mniam.bloog.pl
dodano: 22 lipca 2014 11:20

Ale piękne :) Ciekawe to mleko w proszku w składzie. Jest wyczuwalne w smaku ?

autor boregi

blog: licencjanagotowanie.blox.pl
dodano: 18 lipca 2014 13:45

CUDOWNE...muszę podjąć wyzwanie i też zrobić :)

autor Marta

blog: http://madebymomandson.pl
dodano: 13 lipca 2014 21:24

U CIEBIE JAK ZWYKLE WSZYSTKO ZJAWISKOWE !

autor lutka40

blog: http://pasjeiuspokojenia.blox.pl
dodano: 06 lipca 2014 11:32

ależ fajny sposób na smaczne bułeczki, a ciekawe jak smakowałyby z jagodami w środku ?
pozdrawiam :)

autor Urszula

blog: prostepotrawy.pl
dodano: 06 lipca 2014 10:05

Wyglądają dosłownie genialnie!! :-)

autor judik1119

blog: www.escapeintokitchen.blox.pl
dodano: 05 lipca 2014 22:25

Nowy sposób zawijania ,podkradam ,cudo.

autor ladylaura

blog: www.myladylaura.wordpress.com
dodano: 04 lipca 2014 22:16

Pięknie Ci wyszły. Koniecznie do wypróbowania, bo już chodzi za mną ten widok od kilku dni.

autor asci_g
dodano: 02 lipca 2014 22:08

zrobiłam- wyszły pyszne :)

autor piegusek1976
dodano: 01 lipca 2014 15:06

Pięknie wyglądają. Zapisuję do zrobienia ;-)

autor Asia

blog: www.lavanna.pl
dodano: 29 czerwca 2014 13:02

Izo U Ciebie jak zwykle same apetyczne i udane wypieki

autor qualietta

blog: www.skarbnica-smakow.blogspot.com
dodano: 27 czerwca 2014 10:33

Świetne - muszę takie zrobić. Wyglądają wspaniale! :)

autor wenus-lifestyle

blog: www.wenus-lifestyle.pl
dodano: 26 czerwca 2014 21:05

Piękne i efektowne! :)))

autor mery

blog: http://merycookme.blogspot.com/
dodano: 26 czerwca 2014 10:02

Bardzo efektownie te bułeczki wyglądają :-)

autor agattekh

blog: www.agattek.blox.pl
dodano: 25 czerwca 2014 1:14

Jaki fantastyczny kształt! :)

autor Natalia - Poezja Smaku

blog: www.poezja-smaku.pl
dodano: 24 czerwca 2014 21:46

Ale bym zjadła , pyszotka;)

autor Magda

blog: http://takietampichcenie.blogspot.com/
dodano: 24 czerwca 2014 21:28

Ale fajne!

autor Beata

blog: lubie.gotowac.com
dodano: 24 czerwca 2014 21:27

wyglądają pysznie! marzy mi się śniadanko z takimi bułeczk
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation