zakręcona brioszka... - mniam....mniam... - bloog.pl
zakręcona brioszka...
poniedziałek, 23 czerwca 2014 20:30
Skocz do komentarzy
...w 100% zgadzam się z Justyną u której to zobaczyłam ten przepis, iż są to jedne z najlepszych bułeczek jakie jadłam, a ciepłe toż to zupełnie poezja!!! Polecam wszystkim ten przepis...
DSCF9534.JPG
źródło: "Moje ciacho"
2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka
1/3 szkl cukru + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder
Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.
Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto, lekko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na osiem równych części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku a następnie w "ślimaka" tak jak na zdjęciu.
Obrazek1 (550x456).jpg
Tak zwinięte bułeczki układamy na blachę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.
Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.
DSCF9511 (600x450).jpg
Komentarze do wpisu
Skocz do dodawania komentarzy
dodano: 22 lipca 2014 13:37
Boregi...może troche ale doslownie minimalnie ;)
autor iza
blog: mniam-mniam.bloog.pl
dodano: 22 lipca 2014 11:20
Ale piękne :) Ciekawe to mleko w proszku w składzie. Jest wyczuwalne w smaku ?
autor boregi
blog: licencjanagotowanie.blox.pl
dodano: 18 lipca 2014 13:45
CUDOWNE...muszę podjąć wyzwanie i też zrobić :)
autor Marta
blog:
http://madebymomandson.pl
dodano: 13 lipca 2014 21:24
U CIEBIE JAK ZWYKLE WSZYSTKO ZJAWISKOWE !
autor lutka40
blog:
http://pasjeiuspokojenia.blox.pl
dodano: 06 lipca 2014 11:32
ależ fajny sposób na smaczne bułeczki, a ciekawe jak smakowałyby z jagodami w środku ?
pozdrawiam :)
autor Urszula
blog: prostepotrawy.pl
dodano: 06 lipca 2014 10:05
Wyglądają dosłownie genialnie!! :-)
autor judik1119
blog:
www.escapeintokitchen.blox.pl
dodano: 05 lipca 2014 22:25
Nowy sposób zawijania ,podkradam ,cudo.
autor ladylaura
blog:
www.myladylaura.wordpress.com
dodano: 04 lipca 2014 22:16
Pięknie Ci wyszły. Koniecznie do wypróbowania, bo już chodzi za mną ten widok od kilku dni.
autor asci_g
dodano: 02 lipca 2014 22:08
zrobiłam- wyszły pyszne :)
autor piegusek1976
dodano: 01 lipca 2014 15:06
Pięknie wyglądają. Zapisuję do zrobienia ;-)
autor Asia
blog:
www.lavanna.pl
dodano: 29 czerwca 2014 13:02
Izo U Ciebie jak zwykle same apetyczne i udane wypieki
autor qualietta
blog:
www.skarbnica-smakow.blogspot.com
dodano: 27 czerwca 2014 10:33
Świetne - muszę takie zrobić. Wyglądają wspaniale! :)
autor wenus-lifestyle
blog:
www.wenus-lifestyle.pl
dodano: 26 czerwca 2014 21:05
Piękne i efektowne! :)))
autor mery
blog:
http://merycookme.blogspot.com/
dodano: 26 czerwca 2014 10:02
Bardzo efektownie te bułeczki wyglądają :-)
autor agattekh
blog:
www.agattek.blox.pl
dodano: 25 czerwca 2014 1:14
Jaki fantastyczny kształt! :)
autor Natalia - Poezja Smaku
blog:
www.poezja-smaku.pl
dodano: 24 czerwca 2014 21:46
Ale bym zjadła , pyszotka;)
autor Magda
blog:
http://takietampichcenie.blogspot.com/
dodano: 24 czerwca 2014 21:28
Ale fajne!
autor Beata
blog: lubie.gotowac.com
dodano: 24 czerwca 2014 21:27
wyglądają pysznie! marzy mi się śniadanko z takimi bułeczk