Kuchnia

Praliny domowe

KUKBULIE

Składniki: 200 g gorzkiej czekolady, 200 g śmietanki 30%, 1 pełna łyżka zimnego masła, 2 łyżki ulubionego alkoholu (np brandy), wiórki kokosowe (mieliśmy jeszcze wersję w mielonej kawie i prażonych migdałach) do obtoczenia trufli.

Akcja: Czekoladę łamiemy na kawałki, śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia i wylewamy
na czekoladę. Powoli mieszamy, aż czekolada się rozpuści, a masa będzie gładka i błyszcząca. Dodajemy masło w kawałkach, mieszamy, dolewamy alkohol. Wstawiamy
na 10-15 minut do zamrażalnika.
Łyżeczką nabieramy małe porcje i formujemy kulki. Kukbule chłodzimy w lodówce do momentu podania. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation