Kuchnia

desery i ciasta

TRUSKAWKOWA PANNA COTTA Z PYSZNYM SOSEM

Składniki:

400 ml śmietany 30%
200 ml pełnego mleka
200 ml puree ze świeżych truskawek
80-100 gramów cukru
10 gramów żelatyny
ziarenka z 1 laskii wanilli
200 gramów truskawek
około 2 łyżek cukru pudru
kieliszek likieru pomarańczowego



Wykonanie:

1. Zalej żelatynę 3 łyżkami zimnej wody - odstaw do spęcznienia.
2. Do garnka przełóż puree, cukier, mleko, śmietanę, wanilię. Gotuj na małym ogniu i zdejmij z niego zanim się płyn zagotuje.
3. Połącz gorący płyn z żelatyną i mieszaj do jej rozpuszczenia.
4. Przelej masę do foremek i wystygnie kiedy łóż do lodówki.
5. Na patelni podsmaż przez chwilę pokrojone w plasterki truskawki, likier i cukier puder. Kiedy truskawki wystygną wyłóż nimi wierz deserów.
6. Panna cottę udekorowałam świeżymi truskawkami i miętą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation