Kuchnia

obiady

Uwielbiam.pl - przepis na Pyzy z mięsem babci Helenki
ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżka
mąka pszenna Lubella 2 łyżka
sól 1 łyżeczka
mięso mielone 250 g
czosnek 1 szt.
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
gałka muszkatołowa 1 szczypta
curry 1 szczypta
papryka słodka 1 szczypta

Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć surowego ziemniaka lub dwa.Masę z ziemniaków rozłożyć na całym dnie miski podzielić na cztery części, jedną część wybrać i odłożyć na górę.
W wolne miejsce nasypać mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki mąki pszennej. Wszystko dobrze wymieszać tak aby masa nie kleiła się do rąk.
Mięso mielone wymieszać z przeciśniętym w prasce czosnkiem i przyprawani. Z masy ziemniaczanej uformować kuleczki następnie każdą spłaszczyć i zrobić małe wgłębienie, dodać farsz mięsny i uformować kluskę.
Gotowe pyzy ugotować w osolonej wodzie tak długo aż wypłyna na powierzchnię. Odstawić na 3 minuty w garnku. Pyzy wyjąć łyżką cedzakową odsączyć z wody.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation