Kuchnia

kuchnia

Falafel - przepis na zdrowe kotleciki z ciecierzycy

300 g suchych nasion ciecierzycy
kawałek cebuli 20 g
2 ząbki czosnku
4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki oliwy 15 g
przyprawy: łyżeczka mielonych ziaren kminu rzymskiego, po pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, kardamonu, cynamonu, chili, sól do smaku, jeżeli nie macie tak wielu przypraw można również użyć przyprawy do kebabu
pół łyżeczki sody oczyszczonej
Przygotowanie:

Ciecierzycę zalej dużą ilością wody i zostaw na noc. Na drugi dzień zmiel ciecierzycę razem z cebulą na niezbyt gładką masę (ja poradziłam sobie blenderem:). Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, bardzo drobno posiekaną pietruszkę oraz przyprawy i sodę oczyszczoną. Patelnię posmaruj łyżeczką oliwy i smaż na niej około 10 małych kotlecików. Powtórz jeszcze dwa razy za każdym razem oczyszczając patelnię z resztek kotletów i smarując ją łyżeczka oliwy. Powinno powstać około 30 sztuk.

Falafel z mojego przepisu wychodzi dosyć suchy, ponieważ nie smażymy go w dużej ilości tłuszczu. Dlatego warto zjeść kotleciki z sosem czosnkowym. 4 kotleciki falafel z sosem z dwóch łyżek serka homogenizowanego naturalnego 3 % tłuszczu z dodatkiem suszonego czosnku, suszonej cebuli oraz soli i pieprzu będą miały 200 kcal (2 kotlety z łyżką serka tylko 100 kcal). Doskonały sposób na bogatą w białko przekąskę!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation