Kuchnia

PRZETWORY

Mięsne klopsiki w zalewie octowej z musztardą

SKŁADNIKI (na trzy słoiki poj. 1 l.):
1 kg mięsa z szynki wieprzowej
1 średniej wielkości cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
4 łyżki bułki tartej
2 płaskie łyżeczki soli
świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżeczki majeranku
mąka do obtoczenia
olej rzepakowy do smażenia
zalewa:
4 szklanki wody
2 szklanki octu
6 listków laurowych
10 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
4 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki chili w proszku
2 łyżeczki pikantnej musztardy (dijon, rosyjskiej lub sarepskiej)
1 duża cebula

PRZYGOTOWANIE:
Zalewa:
W garnku zagotować wodę z zielem, liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gdy zawrze dodać sól i cukier, wymieszać aż do rozpuszczenia i wlać ocet, musztardę oraz wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gotować 2-3 minuty, zdjąć z ognia, odstawić do przestudzenia na czas przygotowywania klopsików.
* To jest zalewa w proporcji 2:1 (woda-ocet). Można przygotować zalewę w proporcjach 3:1, jeśli lubicie mniej wyraziste marynaty.
Klopsiki:
Mięso zmielić do dużej miski, dodać rozdrobniony czosnek, posiekaną w kosteczkę cebulę, doprawić do smaku. Wbić jajka i dodać bułkę tartą, wymieszać dokładnie.
Dużą deskę lub tacę oprószyć mąką, zwilżonymi wodą dłońmi formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i lekko obtaczać w mące. Smażyć na rozgrzanym na dużej patelni oleju, potrząsając lub mieszając drewnianą szpatułką, by klopsiki równomiernie się zarumieniły ze wszystkich stron.
Marynowanie:
Przygotować trzy sztuki litrowych wyparzonych słoików (lub szklane naczynie z przykrywką). Na dno wykładać łyżką cedzakową cebulę z zielem, pieprzem i liściem laurowym. Umieścić kulki mięsne, wlać zalewę octową. Słoiki zakręcić, odstawić w chłodne miejsce (po wystudzeniu do lodówki). Otwierać po min. 24 h. Najlepiej smakują przynajmniej po 3 dniach leżakowania :) Po tygodniu przechowywania w lodówce smakują równie wyśmienicie.

http://paletasmaku.blogspot.com/2014/01/miesne-klopsiki-w-zalewie-octowej-z.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation