Kuchnia

PRZETWORY

Ogórki konserwowe po kartusku
Składniki:

ogórki - umyte, im mniejsze, tym lepsze;)
cebula - pokrojona w krążki
marchew - pokrojona w krążki
czosnek
korzeń chrzanu
koper - świeży z kwiatostanem
majeranek - suszony
gorczyca
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty
liście laurowe

Przygotowanie:
na dno słoika dajemy kwiat kopru, gorczycę, ziele, pieprz
marchew i cebulę - już pokrojone - sparzamy wrzątkiem
układamy ogórki, ciasno, ale nie na siłę, w połowie słoika dodajemy cebulę, marchew i czosnek, układamy drugą warstwę
sypiemy majeranek, dajemy liście laurowe, zalewamy gorącą zalewą


Zalewa:

5 szklanek wody
1 szklanka octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli

Zagotować, gorącą napełniać słoiki, zapasteryzować około 3-5minut od zagotowania.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation