Kuchnia

zupy

Ot, szczawiowa
Składniki:
•2 marchewki
•1 por
•1 mała cebula
•1 litr bulionu
•150 gram liści szczawiu (bez ogonków)
•garść tymianku
•1 łyżka białego octu winnego
•2 łyżki octu balsamicznego
•pieprz, sól, cukier
•2 łyżki masła
•1 łyżka oleju
•jajko, śmietana (opcjonalnie)
Marchewki i por kroimy w cienkie krążki. Szczaw szatkujemy na drobne kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostke. W garnku na maśle dusimy marchewki, dodając do nich sól i cukier (po łyżece). Podsamażamy marchew przez jakieś 10 minut i dodajemy cebulę i por. Dodajemy łyżkę oleju i łyżkę białego octu winnego i smażymy razem kolejne 5 minut (aż cebula zmięknie). Zagotowujemy wcześniej 1l bulionu. Gdy warzywa są miękkie dodajemy bulion i zostawiamy na ogniu 5 minut. Po czym dodajemy ocet balsamiczny. I kolejne 5 minut. Wrzucamy szczaw i tymianek i gotujemy przez 5 minut. Szczaw będzie gotowy gdy zmieni trochę kolor. Z ciemnej zieleni w jasną. Odcedzamy marchewki, resztę blendujemy (a na koniec oczywiście, marchewki wrzucamy z powrotem do „gara”). Podajemy ze śmietaną i/lub jajkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation